Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tort orzechowy z bitą śmietaną

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 0:32, 25 Sty 2010    Temat postu: Tort orzechowy z bitą śmietaną

Tort orzechowy z bitą śmietaną


Składniki

* 200 g orzechów laskowych
* 175 g cukru pudru
* 1 łyżeczka mąki ziemniacza­nej
* 6 białek, szczypta soli
* 1/2+1/8 l śmietany (27-36%)
* 2 łyżki cukru
* 100 g cienkich płatków czeko­lady, kakao do posypania

Sposób przygotowania

1.
Orzechy uprażyć na rozgrza­nej patelni bez tłuszczu, aż zaczną ładnie pachnieć.
Zawi­nąć w ścierkę i pocierając orze­chy jeden o drugi zetrzeć skór­kę. Zemleć w młynku.

2.
Przesiany cukier puder wymie­szać z mąką ziemniaczaną i ze 150 g orzechów.
Tłuszczem posmarować 5 okrągłych kawałków papieru do pieczenia wielkości tortownicy,
oprószyć je mąką i ułożyć na blachach.
Białka ubić z dodat­kiem soli na sztywną pianę, dodać cukier puder wymieszany i orzechami.
Masę wyłożyć na przygotowane pa­piery i piec w piekarniku.

3.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. 2/3 śmietany wymieszać z 50 g zmielo­nych orzechów.
Tą masą natrzeć 4 upieczone i schłodzone bezy orzechowe, złożyć je i przykryć piątą bezą.

4.
Cały tort posmarować pozostałą iloś­cią bitej śmietany, zaznaczyć na wierz­chu tortu 12 kawałków.
Odstawić do schłodzenia. Udekorować bezpośred­nio przed podaniem.

5.
Ubić 1/8 I śmietany, wycisnąć szprycką 12 różyczek, przybrać płatkami cze­kolady, oprószyć kakaem. Boki tortu udekorować płatkami czekolady.





Wspaniały tort, którego przygotowanie zabiera trochę czasu,
nie mniej jednak wkład pracy procentuje.
Jest pyszny zarówno świeży jak i lekko zmrożony.
Można go przygotować na parę dni przed przyjęciem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin