Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pleśniak

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:02, 25 Lis 2009    Temat postu: Pleśniak

„Pleśniak”

3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
5 jaj
250 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
150 g dżemu śliwkowego
pokrojone, suszone śliwki
Czas pieczenia:
Ciasto piec około 45-60 minut w temperaturze 160-180 °C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z margaryna i 5 żółtkami.
Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.
Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie
na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.
Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście.
Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu.
Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kruszynka dnia Śro 16:03, 25 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iwona
Poczatkujacy
Poczatkujacy



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:56, 24 Sty 2010    Temat postu:

pyszne ciasto, polecam.... robilam go z dzemem jagodowym i tez bardzo bardzo dobre... do pianki polecam kisiel owocowy, ktory dodaje ladnego koloru....Wesoly pozdrowionka

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:17, 24 Sty 2010    Temat postu:

Dżem można również zastąpić rożnymi owocami .
A do do białka to zgodzę się pięknym kolorem w zależności od smaku kisielu,
jak kto nie ma to można dodać łyżeczkę maki ziemniaczanej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin