Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dekorowanie ciast czekoladą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Sztuka Dekoracji
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:17, 19 Sty 2010    Temat postu: Dekorowanie ciast czekoladą

Dekorowanie ciast czekoladą

Do tego celu można użyć zarówno zwykłej tabliczki czekolady,
jak również kuwertury czekoladowej dostępnej w tabliczkach lub kostkach.
Można również użyć bardzo popularnych na rynku polew czekoladowych.
W przypadku dwóch pierwszych masę należy najpierw rozdrobnić,
następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i ponownie schłodzić,
aby masa lekko zgęstniała.
Dekorowanie gotowymi polewami jest zdecydowanie najprostsze.
Torebkę z polewą wystarczy umieścić na 10 minut w gorącej wodzie i poczekać aż czekolada stanie się płynna.
Taką czekoladą możemy polewać zarówno całe powierzchnie tortów (wtedy wygodnie jest wyciąć w torebce duży otwór),
jak również malować na nich różne wzorki i napisy (wtedy otwór w torebce musi być malutki).

1. Tort polewamy rozpuszczoną ciemną polewą czekoladową i odstawiamy na jakiś czas, aby czekolada zastygła.
W tym czasie rozpuszczamy białą polewę Wewnątrz opakowania nie mogą być wyczuwalne kawałki czekolady.
Następnie lekko ją studzimy żeby troszkę zgęstniała.
W tak przygotowanej torebeczce wycinamy malutki otworek i lejącą się masą rysujemy na torcie różne wzory i napisy.




2. Czekoladowe dekorki możemy przygotować zarówno z białej jak i z ciemnej czekolady.
W tym przypadku postępujemy podobnie jak w przypadku pisania na torcie czekoladą,
należy jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach.
Po pierwsze, jeśli chcemy mieć pewność, że zrobione przez nas dekorki dadzą się łatwo przełożyć
trzeba przygotowywać je na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej,
po drugie elementy nie mogą być zbyt cienkie gdyż mogą się połamią podczas przenoszenia.




3. To najprostsza i najzabawniejsza forma dekorowania polewami różnego koloru.
Zasada jest prosta. Polewamy ciasto jedną polewą i zanim ona zastygnie malujemy na niej wzorek inną.
Następnie za pomocą patyczka lub wykałaczki przecinamy nasze wzorki w różne strony.
Efekt jest za każdym razem inny i zaskakujący.
W ten sposób ciasto może udekorować nawet małe dziecko,
a efekt zależy jedynie od pomysłowości wykonawców.



A możne macie wy jakieś ciekawe sposoby na dekorowanie ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Sztuka Dekoracji
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin