Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zwykły biszkopt

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 0:28, 17 Lis 2009    Temat postu: Zwykły biszkopt

BISZKOPT

Składniki:
15 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia (małego)

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i c. waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni.
Z białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z ciastem.
Ciasto wylać na blachę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Piec w temp. 160 °C z termo-obiegiem ok.30-40min.


Lub inna możliwość ;

Biszkopt

Składniki
* 2/3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki gorącej wody
* 5 jajek
* 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao (jeśli biszkopt ma być ciemny)

Ostrożnie rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem dodając szczyptę soli.
Gdy już będą ubite, dodać do całości również żółtka i jeszcze chwilę ubijać, pod koniec dodać gorącą wodę.
Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać.

Wyłożyć ciasto na blachę.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone - jeśli wbity patyczek po wyjęciu
będzie wilgotny i przykleja się do niego kawałki ciasta, to będzie znak, że potrzeba mu jeszcze kilku minut.

Taki biszkopt świetnie nadaje się jako baza do bardziej urozmaiconych ciast.
W wersji jasnej można go przekroić i przełożyć pianką lub wyłożyć na niego owoce i galaretkę.
Ciemny natomiast to świetna podstawa wuzetki.
Nadaje się również bardzo dobrze na wszelkiego rodzaju tort



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kruszynka dnia Wto 0:33, 17 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin