Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tort z czekoladowego biszkoptu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:25, 30 Gru 2009    Temat postu: Tort z czekoladowego biszkoptu


Tort z czekoladowego biszkoptu


Biszkopt czekoladowy:
* 6 jajek
* 12 dag cukru
* 12 dag mąki
* 6 dag kakao
* masło i mąka do formy

Krem czekoladowy:
* 15 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
* 225 ml śmietany (36-proc.)

Krem kawowy:
* 15 dag śmietany (36-proc.)
* 2-3 dag cukru
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 2 g żelatyny
Do dekoracji:
* ciemna i biała polewa czekoladowa

Tort z czekoladowego biszkoptu - sposób przygotowania

Zrób biszkopt:
oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami.
Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany.
Ciastem napełnij wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm).
Piecz 40 minut w temp. 170°C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki.
Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum.
Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe.

Zrób krem czekoladowy:
czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą.

Zrób krem kawowy:
ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną.

Złóż tort:
pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego.
Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kawowym.
Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu czekoladowego.
Połóż czwarty krążek.
Gotowy tort pokryj ciemną polewą czekoladową i udekoruj białą.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin