Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto cytrynowe pyszne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 1:29, 21 Lis 2009    Temat postu: Ciasto cytrynowe pyszne

Ciasto cytrynowe pyszne

Składniki

* Biszkopt:
* 5 jaj kurzych
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki pszennej tortowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* Masa:
* 3 budynie śmietankowe
* 3 szklanki wody
* sok z 4 cytryn
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła extra
* 3 żółtka
* 2 małe kubeczki śmietanki kremowej 30%
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 paczki herbatników prostokątnych
* czekolada gorzka

* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* woda
* 1 łyżeczka mąki tortowej

Sposób przygotowania


1. Biszkopt:
2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,
dodawać po jednym żółtku,ubijać.

3. proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,
dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

4. piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.

5. wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.

6. masa:
7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.

8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.
Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.

9. ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.
Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.
Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.

10. całość posypać startą , gorzką czekoladą.

11. lukier:
12. cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.
Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.

13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin