Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rodzaje kawy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Kawa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:03, 02 Mar 2010    Temat postu: Rodzaje kawy

Rodzaje kawy


Kawa: poranna, popołudniowa, na imprezie, w restauracji, dla pobudzenia.
Jaką kawę pijemy i czy wiemy dokładnie jaki rodzaj kawy jest naszym ulubionym?
W dalszej części kilka definicji.

Americano

Kawa espresso parzona na tzw. sposób amerykański – z podwójną ilością wrzątku. Kawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody aby rozcieńczyć porcję dlatego też napar jest raczej słaby w smaku.

Cafe allange

Mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody (Francja).

Cafe au lait

Kawa z mlekiem.

Cafe brule

Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna.

Cafe brulot

Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku.

Cafe con leche

Tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.

Cafe corretto

czarna kawa z dodatkiem likieru (rózne smaki), podawana w szklaneczce

Cafe Creme

Mocny napar podawany z lekko parowanym mlekiem.

Cafe filtre

Kawa parzona na sposób amerykański, w róznych filtrach.

Cafe fredolo

Mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szkalneczce.

Cafe latte

Kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się prze dodanie do świerzo zaparzonego espresso mleka o temp. ok. 70°C.

Cafe macchiatto

Mrożona kawa z kilkoma kroplami mleka, podawana w szklaneczce.

Cafe serve

Bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano (dla balowiczów).

Cafe shakeratano

Kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.

Cafe valdostano


Czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Tradycyjnie podaje sie ją narciarzom w Val d´Asta.

Cappuccino

Klasyczne to espresso podawane z mlekiem i pianą w równych porcjach, można też pianę posypać np. startą czekoladą, cukrem cynamonowym. Na rynku są dostępne cappucino rozpuszczalne z dodatkiem róznych aromatów: amaretto, wanilia, orzech i wiele innych

Cafe latte

Kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się prze dodanie do świeżo zaparzonego espresso mleka o temp. ok. 70°C.

Demitasse

Francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100ml

Espresso

W błędzie jest każdy komu wydaje się, że jest to po prostu mocna kawa. Espresso to maszynka do zaparzania kawy. Nazwa “espresso” wywodzi się od włoskiego czasownika określającego “podawanie ciśnienia”. Espresso to także mieszanka kaw o niskiej kwasowości.

Espresso cafe mocha


napój w którego skład wchodzą : mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyrażną warstwę.

Espresso Con Panna

Porcja espresso z górką ubitej śmietany na wierzchu.

Espresso doppio


Podwójna ilość espresso.

Espresso macchiato

Espresso z dodatkiem “kropelki” mleka.

Espresso ristretto

Gęste, aromatyczne spresso uzyskiwane przez wcześniejsze wylączenie ekspresu ciśnieniowego. Tradycyjnie jest to poranna kawa.

Espresso roasts

Kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.

Espresso Romano

Espresso z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej (cytrynę można zastąpić pomarańcza).

Jest to drobna garść rodzajów kaw które udało mi się znaleźć w internecie .



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mt01234
Poczatkujacy
Poczatkujacy



Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:43, 28 Wrz 2012    Temat postu:

czym różni się serve od espresso?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Basiaa
Poczatkujacy
Poczatkujacy



Dołączył: 22 Paź 2014
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:00, 24 Paź 2014    Temat postu: kawa

Ja najbardziej lubię taką domową kawę z mlekiem, np. [link widoczny dla zalogowanych] ostatnio mi posmakowała. Jak już ją kupuję to raczej w eko sklepach bo tam jest oryginalna i świeża

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Kawa
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin