Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Snikers

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:37, 27 Lis 2009    Temat postu: Snikers

Snikers

Ciasto :

3 szklanki mąki
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu

Masa I :
gotowa masa krówkowa (kajmak) ew. słodzone mleko w puszce

Masa II :
20 dkg orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny

Masa III :
1 budyń śmietankowy z cukrem
1/3 kostki margaryny

Czas pieczenia: 3x15 minut


Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części .
Przygotować masę orzechową- rozpuścić margarynę z cukrem i miodem,
wrzucić orzechy i doprowadzić do wrzenia.
Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje.
Placki wyłożyć na blaszkę , wyłożona pergaminem .
Na jeden z nich ( surowy) wylać masę orzechową ( gorącą) .
Piec każdy placek w nagrzanym piekarniku 160 stopni ok 15 minut .
Po upieczeniu placki zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie zrobić krem budyniowy .

Ugotować budyń dodając 1/3 mleka mniej niż w przepisie .
Po ostygnięciu dodać margarynę i utrzeć na gładką masę .
Jeśli do przepisu używa się mleko skondensowane
- zamkniętą puszkę należy gotować w garnku z wodą z przez 2-3 godziny na małym ogniu .
Otrzymamy masę karmelową. Ostudzić puszkę i dopiero otworzyć .
Po wystudzeniu wszystkich składników należy połączyć placki w całość .
Pierwszy placek smarujemy masą karmelową.
Układamy drugi placek i smarujemy masą budyniową .
Na wierzch kładziemy ostatni placek z prażonymi orzechami .
Całość można polać gotową polewą czekoladową.



Smacznego Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin