Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Piegowaty cycuszek

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:26, 28 Paź 2009    Temat postu: Piegowaty cycuszek

Piegowaty cycuszek

Składniki:

Ciasto:
- szklanka maku
- 200g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- kostka masła
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego

Dekoracja:
- biszkopty
- rum lub inny alkohol
- rodzynki

Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki wody

Przygotowanie:


Ciasto:

Jaja rozdzielamy na żółtka i białka.
Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Krem:


Mleko, mąki i cukier gotujemy na niedużym ogniu tak jak budyń,
czyli w części mleka rozrabiamy mąkę i cukier, resztę gotujemy i potem łączymy.
Kiedy będzie już gęsty zdejmujemy z ognia i studzimy.
Po ostudzeniu miksujemy z masłem na gładką masę.
Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzone ciasto.

Dekoracja:

Kieliszek rumu mieszamy z kieliszkiem wody i w takiej zaprawie moczymy przez minimum godzinę rodzynki.
Im lepiej namoczone będą rodzynki tym jędrniejsze będą "sutki" naszego ciasta :-) .
Po tym czasie odsączamy rodzynki i układamy na cieście biszkopty tak żeby
jeden biszkopt przypadał na jeden kawałek ciasta już po pokrojeniu.
Każdy biszkopt przed położeniem zanurzamy na chwilkę w porodzynkowym rumie.
Teraz robimy polewę: rozpuszczamy na ogniu masło i dodajemy pozostałe składniki,
gotujemy potem jeszcze 10 minut aż polewa zgęstnieje.
Tak przygotowaną polewą polewamy biszkoptowe cycuszki a na wierzchu układamy rodzynkowy sutek.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin