Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Królewski sernik z owocami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:22, 27 Gru 2009    Temat postu: Królewski sernik z owocami

Królewski sernik z owocami

Składniki

* Ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 kostka margaryny
* 5 żółtek
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru

* Masa serowa:
* 1 kg białego sera (najlepiej - twarożek sernikowo - kanapkowy)
* 2 całe jajka
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 kostka tłuszczu

* Masa bezowa:

* białka z jajek użytych do ciasta
* 1 szklanka cukru
*
* Owoce:
* puszka lub dwie owoców w syropie własnym - ananasów, brzoskwiń lub moreli

Opis przygotowania

Ciasto na sernik:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z cukrem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.

Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.

1. Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
2. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
3. Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
4. Masę bezową wyłożyć na owoce.
5. Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.

Smacznego!




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin