Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KREMÓWKI PAPIESKIE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:04, 19 Paź 2009    Temat postu: KREMÓWKI PAPIESKIE

KREMÓWKI PAPIESKIE

Potrzebne składniki:
40 dag mąki
1 kostka masła
15 dag cukru
15 żółtek
1 jajko
cukier waniliowy
1 l mleka
Opis przygotowania:
Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników:
30 dag mąki,
30 dag masła,
1 całego jajka,
1 łyżki octu i 2 łyżek wody.
Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi.
Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki.
Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie polowy i upiec w temperaturze 180 stopni.

Masę do ciasta wykonujemy z
15 żółtek,
15 dag cukru,
1 l mleka,
1 kostki masła,
1 szklanki mąki
0,5 torebki cukru waniliowego.
Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dobrze wymieszać. Dodać szklankę mąki nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę mieszając gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nakładać na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego, którego drugą połową nakrywamy masę. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin