Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SERNIK WIEDEŃSKI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na TM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:45, 23 Paź 2010    Temat postu: SERNIK WIEDEŃSKI

SERNIK WIEDEŃSKI
Składniki:
Jaja - 7 szt.
Masło - 100 g (1/2 kostki)
Cukier puder - 300 g
Cukier waniliowy
Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżeczki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Ser twarogowy zmielony - 1 kg
Otarta skórka z jednej cytryny
Sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób wykonania:
Założyć mieszadełko, do naczynia wlać białka, szczyptę soli i ubijać - obroty 3, czas 3 min., wyłożyć do naczynia
włożyć cukier i żółtka, zamieszać - obroty 5, czas 10 s., dodać masło, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
sok z cytryny i otartą skórkę, zamieszać - obroty 6, czas 30 s.
założyć mieszadełko i jeszcze ubijać - obroty 3, czas 20 s.
dodać 1/2 kg sera, wymieszać mieszadełkiem - obroty 3, czas 10 s.
dodać pozostały ser, wymieszać - obroty 3, czas 10 s. całość przemieszać łopatką i jeszcze ubijać - obroty 1,czas 15 s.
masę serową dodać do ubitych białek, delikatnie zamieszać łyżką małą blaszkę lub tortownicę
posmarować masłem i wyłożyć natłuszczonym papierem, wylać masę serową piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C,
piec sernik w tej temperaturze ok. 20 minut, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec
jeszcze ok. 70 min. Posypać cukrem pudrem.

Wartość kaloryczna produktu - 19 kcal (79 kJ)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na TM
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin