Kruszynka |
Wysłany: Pon 22:27, 19 Mar 2012 Temat postu: Aksamitny krem z kalafiora |
|
Składniki:
- 1 mały kalafior (500-600 g)
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 1-2 pory (tylko biała część)
- 100 g serka śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki bulionu
- ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy
- sól i biały pieprz
- natka pietruszki do ozdoby
Kalafiora podzielić na drobne kawałki. Pora i selera pokroić na małe kawałki. Razem z kalafiorem zalać w garnku mlekiem i bulionem. Dodać MARCHEWKĘ W CAŁOŚCI. (Uwaga: marchewkę dodajemy w całości, po to aby było ją łatwiej wyjąć z zupy przed miksowaniem. Gdybyśmy tego nie zrobili zupa straciłaby swój kremowy kolor!). Dodajemy przyprawy: 1 liść laurowy, po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Zupę gotować około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser śmietankowy.
WYJĄĆ Z ZUPY MARCHEWKĘ I PRZYPRAWY. (przyprawy można wcześniej włożyc do gazy i zawiązac sznureczkiem aby łatwiej je wyciągnąc później).
Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
|
|