Autor Wiadomość
bekwia
PostWysłany: Pon 15:16, 27 Sty 2014    Temat postu:

już wiem co będę robiła dziś wieczorem Wesoly
Kruszynka
PostWysłany: Nie 18:55, 27 Lut 2011    Temat postu:

Poprosze slicznie o zdjecie jak to mozliwe Mruga
Nane
PostWysłany: Nie 15:28, 27 Lut 2011    Temat postu: "MLECZNA KANAPKA"

"MLECZNA KANAPKA"

Składniki na kakaowy biszkopt:

•6 jajek
•3/4 szklanki cukru
•pół szklanki mąki pszennej
•pół szklanki mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•3 łyżki kakao

•2 łyżki oleju


Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:

•pół szklanki mleka
•2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

•2/3 szklanki cukru
•350 g masła
•16 g cukru waniliowego


Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

•100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
•100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego Wesoly

Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group