Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Pon 0:32, 25 Sty 2010    Temat postu: Tort orzechowy z bitą śmietaną

Tort orzechowy z bitą śmietaną


Składniki

* 200 g orzechów laskowych
* 175 g cukru pudru
* 1 łyżeczka mąki ziemniacza­nej
* 6 białek, szczypta soli
* 1/2+1/8 l śmietany (27-36%)
* 2 łyżki cukru
* 100 g cienkich płatków czeko­lady, kakao do posypania

Sposób przygotowania

1.
Orzechy uprażyć na rozgrza­nej patelni bez tłuszczu, aż zaczną ładnie pachnieć.
Zawi­nąć w ścierkę i pocierając orze­chy jeden o drugi zetrzeć skór­kę. Zemleć w młynku.

2.
Przesiany cukier puder wymie­szać z mąką ziemniaczaną i ze 150 g orzechów.
Tłuszczem posmarować 5 okrągłych kawałków papieru do pieczenia wielkości tortownicy,
oprószyć je mąką i ułożyć na blachach.
Białka ubić z dodat­kiem soli na sztywną pianę, dodać cukier puder wymieszany i orzechami.
Masę wyłożyć na przygotowane pa­piery i piec w piekarniku.

3.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. 2/3 śmietany wymieszać z 50 g zmielo­nych orzechów.
Tą masą natrzeć 4 upieczone i schłodzone bezy orzechowe, złożyć je i przykryć piątą bezą.

4.
Cały tort posmarować pozostałą iloś­cią bitej śmietany, zaznaczyć na wierz­chu tortu 12 kawałków.
Odstawić do schłodzenia. Udekorować bezpośred­nio przed podaniem.

5.
Ubić 1/8 I śmietany, wycisnąć szprycką 12 różyczek, przybrać płatkami cze­kolady, oprószyć kakaem. Boki tortu udekorować płatkami czekolady.





Wspaniały tort, którego przygotowanie zabiera trochę czasu,
nie mniej jednak wkład pracy procentuje.
Jest pyszny zarówno świeży jak i lekko zmrożony.
Można go przygotować na parę dni przed przyjęciem.

Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group