Autor Wiadomo¶ć
Kruszynka
PostWysłany: Nie 22:51, 10 Sty 2010    Temat postu: Ciasto francuskie z mas± marcepanow±

Ciasto francuskie z mas± marcepanow±


Składniki


* 120 g ciasta francuskiego (2 placki)
* 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła
* szczypta soli
* 120 g m±ki
* 50 g masy marcepanowej
* 3 jajka
* cukier puder

Sposób przygotowania

1. 1
Ciasto francuskie rozwałkować na na cukrze cynamonowym,
aby uzyskało podwójn± długo¶ć i ułożyć na blasze stron± z cukrem cynamonowym do dołu.
2. 2
1/8 I wody wymieszanej z masłem i sol± zagotować.
Dodać m±kę, mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa, po czym zdj±ć z ognia.
3. 3
Do masy dodać marcepan, dokładnie wyrobić i stopniowo dodawać do niej jajka, a następnie odstawić do schłodzenia.
Na warstwę ciasta francuskie­go nałożyć warstwę masy marcepano­wego.
Można j± nałożyć za pomoc± rękawa cukierniczego.
4. 4
Ciasto z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i piec w rozgrzanym piekarni­ku.
W trakcie pieczenia nie należy ot­wierać piekarnika.
5. 5
Upieczone ciasto ponownie lekko op­rószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać.


Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group