Autor Wiadomo¶ć
Kruszynka
PostWysłany: Pi± 22:25, 27 Lis 2009    Temat postu: Królewiec

Królewiec

Ciasto kruche

30 dag m±ki
8 dag cukru
2 łyżki miodu sztucznego
1 jajko
1 łyżeczka sody
15 dag margaryny

Biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek m±ki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa
½ litra mleka
8 dag cukru
1 op. budyniu waniliowego
1 margaryna
cukier waniliowy

Czas pieczenia:
kruche 15-20 minut,
biszkopt 25-30 minut

ciasto kruche:

Wszystkie składniki poł±czyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie czę¶ci i oddzielnie upiec.
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywn± pianę,
pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,
wymieszać z m±k± i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Budyń:
Mleko zagotować z cukrem i margaryn±, dodać rozrobiony budyń i ugotować.

Składanie:
ciasto kruche – ½ gor±cej masy budyniowej – biszkopt – ½ gor±cej masy budyniowej – ciasto kruche – polewa



Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group