Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Nie 19:17, 24 Sty 2010    Temat postu:

Dżem można również zastąpić rożnymi owocami .
A do do białka to zgodzę się pięknym kolorem w zależności od smaku kisielu,
jak kto nie ma to można dodać łyżeczkę maki ziemniaczanej.
Iwona
PostWysłany: Nie 13:56, 24 Sty 2010    Temat postu:

pyszne ciasto, polecam.... robilam go z dzemem jagodowym i tez bardzo bardzo dobre... do pianki polecam kisiel owocowy, ktory dodaje ladnego koloru....Wesoly pozdrowionka
Kruszynka
PostWysłany: Śro 16:02, 25 Lis 2009    Temat postu: Pleśniak

„Pleśniak”

3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
5 jaj
250 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
150 g dżemu śliwkowego
pokrojone, suszone śliwki
Czas pieczenia:
Ciasto piec około 45-60 minut w temperaturze 160-180 °C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z margaryna i 5 żółtkami.
Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.
Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie
na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.
Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście.
Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu.
Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group