Autor Wiadomość
kokosek
PostWysłany: Czw 13:29, 05 Lis 2009    Temat postu: Luksusowe tiramisu

Luksusowe tiramisu

Składniki:

* 12 paluszków biszkoptowych
* 2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
* 2/3 szklanki likieru kawowego, np.Tia Maria
* 1 1/4 szklanki tłustej śmietany
* 100 g sera mascarpone (bardzo tłusty twaróg homogenizowany)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1/2 szklanki startej czekolady
* wióry czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

* 1. Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki plastikową folią.
* Położyć w foremce 4 paluszki biszkoptowe.
* Wymieszać kawę i likier, wlać Yi mieszanki do blachy.
* Włożyć pozostałe paluszki biszkoptowe do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową.
* 2. Ubić połowę śmietany na sztywno.
* Dodać ser mascarpone i cukier.
* Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze.
* Posypać 1/4 szklanki startej czekolady.
* 3. Przykryć warstwą nasączonych paluszków biszkoptowych i dodać pozostałą masę.
* Posypać czekoladą.
* Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
* Chłodzić 2 godziny w lodówce.
* Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię.
* Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
* Udekorować wiórami czekolady.



Uwagi:

Porcji 6
Przygotowanie 30 min
Kalorie 351
Tłuszcz 11,5 g
Ten klasyczny włoski deser można podawać tuż po przygotowaniu.
Lepiej smakuje jednak po schłodzeniu w lodówce (1-2 godziny).
W tym czasie biszkopt może dobrze nasiąknąć smakami.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group