Autor Wiadomo¶ć
kokosek
PostWysłany: Czw 13:21, 05 Lis 2009    Temat postu: Ciasto wi¶niowe "Czarny las"

Ciasto wi¶niowe "Czarny las"

Składniki:

* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 szklanka m±ki
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gor±cej wody
* 3 łyżki soku wi¶niowego
* 1 łyżka likieru wi¶niowego

Masa

* 2 szklanki wi¶ni ze słoika
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 1/2 łyżki m±ki kukurydzianej
* 1 łyżka likieru wi¶niowego
* 2 1/4 szklanki tłustej ¶mietany
* 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

* 1. Natłu¶cić 3 tortownice o ¶rednicy 20 cm, wy¶cielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
* 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
* 3. Przesiać m±kę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszaj±c metalow± łyżk±.
* Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
* 4. Wlać równe czę¶ci ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
* Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
* Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
* Zdj±ć papier.
* 5. Zmieszać 2 łyżki soku wi¶niowego z łyżk± likieru wi¶niowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.

Masa:

* Osaczyć i wydrylować wi¶nie.
* Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
* Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
* Mieszaj±c, dodać m±kę kukurydzian±.
* Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
* Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
* Ubić ¶mietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wi¶niowy, wi¶nie i likier.
* Położyć jeden kr±żek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
* Posmarować mas± wi¶niow± na grubo¶ć 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
* Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawion± czę¶ci± bitej ¶mietany.
* Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
* Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcze¶niej wi¶niami.


Uwagi:

Piec w temperaturze 190°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min + przygotowanie masy
Kalorie 394
Tłuszcz 8,7 g



Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group