Autor Wiadomo¶ć
kokosek
PostWysłany: Czw 13:15, 05 Lis 2009    Temat postu: Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto :

* 1 szklanka m±ki
* 2 łyżki cukru pudru
* 75 g margaryny
* 1 żółtko 1 łyżka lodowatej wody

Masa :

* 1 szklanka mleka
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru
* 1 1/2 łyżki m±ki
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 1/2 szklanki truskawek podgrzany dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

* 1. Ciasto: Do miski lub robota kuchennego włożyć m±kę, cukier puder i margarynę.
* Mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grube okruchy chleba.
* 2. Dodać żółtko i wodę. Mieszać, aż wokół mieszadła uformuje się kula.
* Wyj±ć na stolnicę i szybko wyrobić.
* Owin±ć w folię plastikow± i włożyć na 30 minut do lodówki.
* 3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć do karbowanej tortownicy o ¶rednicy 22 cm
(można też ręcznie wyciskaj±c ułożyć ciasto na tortownicy).
* Nakłuć podstawę ciasta widelcem.
* Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku albo do zrumienienia.
* Ostudzić.

Masa: Zagrzać mleko.

* Wymieszać osobno żółtka, cukier i m±kę.
* Stopniowo wlewać gor±ce mleko do mikstury jajecznej, dokładnie mieszaj±c.
* Przenie¶ć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia i zgęstnienia.
* Otrzymany w ten sposób sos nazywa się custard.
* Dodać wanilię.
* Przykryć plastikow± foli±, aby nie tworzył się kożuch, i odstawić do wystygnięcia.
* Rozprowadzić sos custard na upieczonym cie¶cie.
* Udekorować truskawkami i posmarować podgrzanym dżemem.



Uwagi:

Piec w temperaturze 180°c
Porcji 6-8
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
10 min na zrobienie masy
Kalorie 318
Tłuszcz 8,5 g
Własny cukier puder można otrzymać, rozdrabniaj±c odpowiednio długo zwykły cukier kryształ w mikserze.


Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group