Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Nie 18:51, 25 Paź 2009    Temat postu: Tort mascarpone

Tort mascarpone

Składniki:

135 g cukru
2 jaja
32 g cukru wanilinowego
75 g mąki
18 g mąki ziemniaczanej
3 g proszku do pieczenia
29 g żelatyny
500 g serka mascarpone
500 g jogurtu naturalnego
500 g frużeliny truskawkowej

Przygotowanie:

Z białek, 75 g cukru i 32 g cukru wanilinowego ubić sztywną pianę,
dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 170-180ºC.
Frużelinę podgrzać. 11 g żelatyny rozpuścić w 70 g gorącej wody, połączyć z frużeliną.
Odstawić do wystygnięcia.
Serek mascarpone utrzeć z 60 g cukru, jogurtem oraz rozpuszczoną i
wystudzoną żelatyną (18 g żelatyny rozpuścić w 100 g gorącej wody).
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, a na krem miejscami wystudzoną frużelinę.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group