Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Nie 18:35, 25 Paź 2009    Temat postu: Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Składniki:

50 g mąki
50 g masła
250 ml mleka
4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
70 g cukru
Szczypta soli
Pianki w kształcie kwiatków
50 g czekolady

Sposób przyrządzania:

Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło.
Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę.
Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli.
Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką.
Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową.
Następnie dekorujemy suflet piankami i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.
Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group