Autor Wiadomo¶ć
Kruszynka
PostWysłany: Pon 22:04, 19 PaĽ 2009    Temat postu: KREMÓWKI PAPIESKIE

KREMÓWKI PAPIESKIE

Potrzebne składniki:
40 dag m±ki
1 kostka masła
15 dag cukru
15 żółtek
1 jajko
cukier waniliowy
1 l mleka
Opis przygotowania:
Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następuj±cych składników:
30 dag m±ki,
30 dag masła,
1 całego jajka,
1 łyżki octu i 2 łyżek wody.
Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi.
Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypuj±c niewielk± ilo¶ci± m±ki.
Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie polowy i upiec w temperaturze 180 stopni.

Masę do ciasta wykonujemy z
15 żółtek,
15 dag cukru,
1 l mleka,
1 kostki masła,
1 szklanki m±ki
0,5 torebki cukru waniliowego.
Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dobrze wymieszać. Dodać szklankę m±ki nadal mieszaj±c cało¶ć. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z m±k±. Masę mieszaj±c gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim cał± masę. Gotow± masę nakładać na jedn± z połówek wcze¶niej upieczonego ciasta francuskiego, którego drug± połow± nakrywamy masę. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.


Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group