www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Śro 23:25, 30 Gru 2009
Temat postu: Tort z czekoladowego biszkoptu
Tort z czekoladowego biszkoptu
Biszkopt czekoladowy:
* 6 jajek
* 12 dag cukru
* 12 dag mąki
* 6 dag kakao
* masło i mąka do formy
Krem czekoladowy:
* 15 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
* 225 ml śmietany (36-proc.)
Krem kawowy:
* 15 dag śmietany (36-proc.)
* 2-3 dag cukru
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 2 g żelatyny
Do dekoracji:
* ciemna i biała polewa czekoladowa
Tort z czekoladowego biszkoptu - sposób przygotowania
Zrób biszkopt:
oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami.
Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany.
Ciastem napełnij wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm).
Piecz 40 minut w temp. 170°C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki.
Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum.
Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe.
Zrób krem czekoladowy:
czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą.
Zrób krem kawowy:
ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną.
Złóż tort:
pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego.
Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kawowym.
Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu czekoladowego.
Połóż czwarty krążek.
Gotowy tort pokryj ciemną polewą czekoladową i udekoruj białą.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin