www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Śro 9:36, 11 Lis 2009
Temat postu: Jabłecznik z serem
Jabłecznik z serem
na ciasto:
* 240 g mąki
* 150 g margaryny lub masła
* 1 jajko
* 80 g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* szczypta soli
na masę jabłkowa:
* 1 łyżka margaryny
* 6 jabłek
* 3 łyżki cukru
* pół paczki galaretki cytrynowej
na masę serowa:
* 300 g twarogu (może być serek śmietankowy)
* 2 jajka
* 80 g cukru
* pół paczki budyniu waniliowego
oraz:
* gotowa polewa czekoladowa
Czas
pieczenia: ok. 40 - 45 min
Najpierw robimy ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Następnie wykleić nim dno i brzegi natłuszczonej tortownicy (26 cm).
W kilku miejscach po nakłuwać ciasto widelcem i włożyć tortownicę na 30 min. do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka i smażyć je przez ok. 5 min.
Następnie dodać cukier. Dalej podgrzewać aż powstanie gęsta marmolada.
Na koniec dodać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Czas na masę serową:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do jajek stopniowo wmiksować twaróg i proszek budyniowy.
Na ciasto wyłożyć najpierw masę jabłkową, na to serową.
Ciasto piec w temp. 180°C ok. 40 - 45 min.
Po upieczeniu, gdy ostygnie polać polewą czekoladową.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin