www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 13:21, 05 Lis 2009
Temat postu: Ciasto wiśniowe "Czarny las"
Ciasto wiśniowe "Czarny las"
Składniki:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 szklanka mąki
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody
* 3 łyżki soku wiśniowego
* 1 łyżka likieru wiśniowego
Masa
* 2 szklanki wiśni ze słoika
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżka likieru wiśniowego
* 2 1/4 szklanki tłustej śmietany
* 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
* 1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
* 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
* 3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką.
* Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
* 4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
* Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
* Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
* Zdjąć papier.
* 5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
* Osaczyć i wydrylować wiśnie.
* Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
* Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
* Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
* Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
* Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
* Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
* Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
* Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
* Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
* Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
* Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.
Uwagi:
Piec w temperaturze 190°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min + przygotowanie masy
Kalorie 394
Tłuszcz 8,7 g
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin