www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 12:16, 05 Lis 2009
Temat postu: Ciasto diabelskie
Ciasto diabelskie
Składniki:
* 3/4 szklanki kakao
* 1 1/2 szklanki wrzącej wody
* 340 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 2 szklanki cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany
Krem czekoladowy
* 225 g miękkiego masła
* 1 całe jajko
* 2 żółtka
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
* 1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.
* Odstawić do wystygnięcia.
* Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.
* Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
* 2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
* 3. Podzielić ciasto na trzy części.
* Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.
* Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.
* Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
* Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
* Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.
* Wierzch i brzegi pokryć kremem.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°C
Porcji 12
Przygotowanie 28 min Pieczenie 35 min
Kalorie 721 Tłuszcz 31,2 g
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin