www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Czw 12:13, 05 Lis 2009
Temat postu: Ciasto czekoladowo-bezowe
Ciasto czekoladowo-bezowe
Składniki:
* Bezy orzechowe
* 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 1/2 szklanki cukru pudru
* 6 białek
* Krem czekoladowy
* 225 g masła
* 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 szklanki śmietany
* 2 łyżki brandy
* 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
* Polewa czekoladowa
* 1 szklanka gorzkiej czekolady
* 2 łyżeczki oleju roślinnego
* bita śmietana do dekoracji
* truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
* 1. Aby zrobić bezę, zmieszać mielone orzechy, mąkę kukurydzianą i 3/4 szklanki cukru.
* Ubić białka na sztywną pianę; dodawać pozostałą część cukru małymi porcjami, ubijając.
* Dodać mieszankę orzechową.
* 2. Przygotować trzy 20-centymetrowe kwadraty z papieru do pieczenia i położyć na blachach.
* Włożyć mieszaninę beżową do strzykawy cukierniczej.
* Założyć małą końcówkę i wycisnąć obrys kwadratów.
* Wypełnić kwadraty wyciskanymi liniami mikstury.
* Piec 40-50 minut lub do uzyskania kruchej i suchej bezy.
* 3. Wykonać krem.
* Utrzeć masło, dodać czekoladę, cukier puder i śmietanę.
* Ucierać na jednolitą masę.
* Dodać brandy i orzechy.
* 4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę i olej na górne piętro podwójnego rondla i podgrzewać nad gotującą się wodą, mieszając, aż czekolada się stopi i mieszanka stanie się jednolita.
* Zdjąć górną część rondla i odstawić do wystudzenia.
* 5. Położyć warstwę bezy na ozdobnym talerzu i posmarować połową kremu.
* Przykryć kolejną warstwą bezy i pozostałą częścią kremu.
* Pociąć pozostałą bezę na kwadraty i ułożyć na wierzchu ciasta.
* Polać polewą, udekorować śmietaną i truskawkami.
Uwagi:
Piec w temperaturze 120°C
Porcji 10
Przygotowanie 35 min Pieczenie 50 min
Kalorie 868 Tłuszcz 27,8 g
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin