www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Pon 22:04, 19 Paź 2009
Temat postu: KREMÓWKI PAPIESKIE
KREMÓWKI PAPIESKIE
Potrzebne składniki:
40 dag mąki
1 kostka masła
15 dag cukru
15 żółtek
1 jajko
cukier waniliowy
1 l mleka
Opis przygotowania:
Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników:
30 dag mąki,
30 dag masła,
1 całego jajka,
1 łyżki octu i 2 łyżek wody.
Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi.
Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki.
Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie polowy i upiec w temperaturze 180 stopni.
Masę do ciasta wykonujemy z
15 żółtek,
15 dag cukru,
1 l mleka,
1 kostki masła,
1 szklanki mąki
0,5 torebki cukru waniliowego.
Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dobrze wymieszać. Dodać szklankę mąki nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę mieszając gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nakładać na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego, którego drugą połową nakrywamy masę. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin