Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jabłecznik z serem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:36, 11 Lis 2009    Temat postu: Jabłecznik z serem

Jabłecznik z serem

na ciasto:
* 240 g mąki
* 150 g margaryny lub masła
* 1 jajko
* 80 g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* szczypta soli

na masę jabłkowa:
* 1 łyżka margaryny
* 6 jabłek
* 3 łyżki cukru
* pół paczki galaretki cytrynowej

na masę serowa:
* 300 g twarogu (może być serek śmietankowy)
* 2 jajka
* 80 g cukru
* pół paczki budyniu waniliowego

oraz:
* gotowa polewa czekoladowa
Czas
pieczenia: ok. 40 - 45 min

Najpierw robimy ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Następnie wykleić nim dno i brzegi natłuszczonej tortownicy (26 cm).
W kilku miejscach po nakłuwać ciasto widelcem i włożyć tortownicę na 30 min. do lodówki na 30 min.

Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka i smażyć je przez ok. 5 min.
Następnie dodać cukier. Dalej podgrzewać aż powstanie gęsta marmolada.
Na koniec dodać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Czas na masę serową:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do jajek stopniowo wmiksować twaróg i proszek budyniowy.

Na ciasto wyłożyć najpierw masę jabłkową, na to serową.
Ciasto piec w temp. 180°C ok. 40 - 45 min.

Po upieczeniu, gdy ostygnie polać polewą czekoladową.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin